lørdag den 12. september 2009

Lørdag d. 12/9/09

Der sidder en papegøje på en pind.

      Der sidder en papegøje på Herning Kunstmusem. Den sidder helt stille på en metalstang, med en lænke om benet. Den er ikke i bur, den har adgang til mad og vand. Kun det allermest nødvendige. Denne papegøje, som er en blågul ara, en af de største, smukkeste fugle i papegøjefamilien, sidder i hele museets åbningstid og kan ikke gøre andet end at spise, og drikke. Den har en tung lænke om benet, hvilket forhindrer den i at flyve, selv den mindste smule. Hvaer dag vil der komme mennesker forbi. Mennesker den ikke kender, mennesker, der tænker: "Sikke en pæn fugl, den skal vi da snakke med", men fuglen bliver bange, hver gang der kommer nogen. Fuglen bliver stresset og bange. Fuglens eneste naturlige reaktion på frygt er, at stikke af, eller bide. Og hvis denne papegøje bider en mand i fingeren, så skal manden på skadestuen og have syet fingeren sammen - bliver papegøjen virkelig bange, skal han have syet den helt på igen. Og i da fald, vil manden få al medlidenheden.

      Ingen tænker på, at denne papegøje, udover at være utroligt smuk, er et meget intelligent dyr. Forskning viser at mange papegøjer, især de store, er uhyre intelligente. Faktisk ligeså intelligente som 5-6-årige mennesker. Men lænker man et 5-årigt menneske til en billedramme, så bliver den skyldige sat i fængsel og sikkert frakendt retten til at få børn. Gør man det ved et intelligent og følsomt andet dyr, så er konsekvensen højest, at man får at vide: "Det er ikke så pænt at gøre i længden, det der", men formentlig har det slet ingen konsekvens.

      Er det en kunst at holde et dyr spærret inde, så det udsættes for stress og fornedring? Er det kunst at plage et dyr med konstant rædsel og psykologisk smerte? Er det kunst at lade et levende væsen sidde fastlænket, fornedret og misbrugt hele dagen og indespærret hele natten?

      Hvis svaret på alle disse spørgsmål er "Ja", hvorfor sidder Joseph Fritzl så i fængsel?



Der sidder en papegøje på en pind.

      Der sidder en papegøje i Amazonas. Den sidder på en pind, men den er glad. Den lever i den totale frihed, den kan flyve hvorhen den vil, stikke af, når den bliver bange, spise, det den har lyst til og søge mage, når den føler trang. Der går mennesker rundt i skovbunden og peger og ser på den store, smukke fugl. Papegøjen drejer sit hoved og ser ned på de små mennesker, dernede. Den sidder i et 30 meter højt træ og er ikke bange. En kvælerslange smyger sig henad grenen, forsøger at fange sig et godt, stort måltid mad. Men papegøjen har for længst set slangen, beregnet dens bevægelser og ved, hvornår det er på tide at flyve væk. Og med et enkelt slag med sit halvanden meter vingefang, sender fuglen sig selv langt udenfor slangens rækkevidde.
      Denne fugl har lige set døden i øjnene, men dens puls er ikke steget. Den fløj bare væk, da den følte sig truet. De mennesker, den så gjorde den ikke bange, for den vidste at den bare kunne flyve væk.

      Hvorfor tager folk ikke ud i nogle af Danmarks fugleparker og ser på papegøjer? Doner de 100kr til at give fugle et bedre liv, istedetfor at give penge til, at perversiteter som Joseph Fritzl-klonen
Jannis Kounellis, kan udstille levende væsener på en så ulækker måde. En amerikaner har ansat mange tidligere krybskytter til, at tage turisterud, så de kan se papegøjer i naturen. Og folk betaler hundredevis af dollars for det.

      Hvordan kan det være, at ordet "menneskelig" er positivt? Ingen andre dyr fører krig. Ingen andre dyr påfører andre smerte, for egen fornøjelses skyld. Løver dræber gazeller, men det er kun for at overleve. Mennesker dræber løver, for at få en flot pels og for at kunne sige, at de har gjort det. "Bestialsk" betyder at være vild og sindssyg. Men dyr dræber kun, for at spise. Nogle dyr er vilde og voldsomme, men kun fordi det er den mest effektive måde, for dem, at dræbe på.

      Hvordan kan danskerne acceptere statsstøttet dyremishandling? For I skal vide, at hver gang I køber en billet til Herning Kunstmuseum, så hjæper I den danske stat emd, at holde gang i en "kunstner", der udnytter dyr på en måde, der ikke kan kaldes andet end tortur.

Jeg betaler ikke min skat for, at en smuk papegøje, kan blive stresset til døde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar